Savjetnica na svjetskoj konferenciji ombudsmana oružanih snaga

2019-11-07 13:36:44

 

Institucije ombudsmana oružanih snaga, u zemljama u kojima postoje, daju značajan doprinos u uspostavljanju demokratskog društva, vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda. To je ocijenjeno na jedanaestoj svjetskoj konferenciji ombudsmana za oružane snage (ICOAF), koja je održana u Sarajevu (28 – 30.oktobar 2019).

 U radu konferencije koju su organizovali Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine , Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF) učestvovalo je 170 predstavnika institucija iz 51 države svijeta, među kojima i savjetnica Ombudsmana Crne Gore, Jovana Đurović.  

Održavanje ove konferencije omogućeno je uz podršku njemačke Federalne kancelarije za vanjske poslove, kancelarija norveškog parlamentarnog ombudsmena za oružane snage i Ministarstva odbrane Nizozemske.

U okviru dnevnog reda konferencije razgovarano je o pitanjima u vezi za snaženjem i održivošću institucija ombudsmana, njihovu saradnju sa oružanim snagama, širenje informacija putem masovnih medija o mjerama preduzetim u vojnoj sferi kao i kako institucije Ombudsmana mogu doprinijeti održivom razvoju i povezanosti sa ciljevima održivog razvoja.

Konferenciju je otvorila zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, izražavajući očekivanje da će učesnici pronaći odgovore na izazove sa kojima se ombudsmani za oružane snage susrijeću, a u skladu s važećim procedurama i uz uvažavanje temeljnih ljudskih prava.

Učesnicima se obratio direktor DCAF-a, ambasador Thomas Guerber, koji je ukazao na važnost izgradnje snažnih institucija ombudsmana otpornih na sve vrste, eventualnih, pritisaka. Naveo je podatak da je ovogodišnja konferencija najveća ICOAF-konferencija održana dosada .

Parlamentarni vojni povjerenik BiH, Boško Šiljegović naveo je da je Konferencija prilika za sagledavanje načina na koji se štite ljudska prava profesionalnih vojnih osoba u armijama različitih zemalja.  Ukazao je na različite modele zaštite ljudskih prava- u nekim zemljama su to ombudsmeni, negdje generalni direktori, negdje zaštitnici građana, a negdje zaštitnik ljudskih prava.  U tom smislu BiH je specifična iz razloga što ima i Instituciju ombudsmena i generalnog inspektora u sklopu Ministarstva odbrane i parlamentarnog vojnog povjerenika -

Tokom dva dana konferencije obrađeno je kroz sesije i panele više tema a učesnici su imali priliku da kroz rad konferencije i kroz pojedinačan rad u okviru radnih grupa razmijene iskustva i dobre prakse sa kolegama.

Ove godine  po prvi put organizovan je i regionalni okrugli sto čiji je fokus bio na modele i specifičnosti zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga u zemljama regiona. U tom dijelu predstavnici institucija Ombudsmana Albanije,Hrvatske,Kosova, Crne Gore, Slovenije i Srbije su predstavili rad nacionalnih institucija za ljudska prava u oblasti oružanih snaga.

 Savjetnica Đurović predstavila je nadležnosti Institucije i neke od primjera iz prakse, koji su se odnosili na ostvarivanje prava pripadnika oružanih snaga – u oblasti rada i po osnovu rada.

 Na kraju donesena je izjava, koja služi kao sastav dobre prakse o kojoj se raspravljalo na konferenciji i ne služi kao obaveza postupanja ili primjene tih praksi. Svaka institucija ombudsmana posjeduje posebne i jedinstvene mandate.

 U radu Konferencije učestvovali su predstavnici institucija ombudsmena za oružane snage, uključujući vojne ombudsmene, parlamentarne povjerenike, parlamentarne ombudsmene, te generalne inspektore zadužene za postupanje po pritužbama vezanim za kršenje ljudskih prava u oružanim snagama.

 

Savjetnica na svjetskoj konferenciji ombudsmana oružanih snaga Savjetnica na svjetskoj konferenciji ombudsmana oružanih snaga Savjetnica na svjetskoj konferenciji ombudsmana oružanih snaga
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h