Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG

2018-05-31 11:38:24

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković održao je radni sastanak sa članovim nevladine organizacije “Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore”: koordinatorkom Pravnog programa i antidiskriminacije Miroslavom Ivanović i saradnicama Andreom Kovačević i Anelom Bojić.

Cilj sastanka je bio unaprjeđenje saradnje između civilnog sektora institucije Zaštitnika, kao i bliže upoznavanje sa problemima i izazovima u radu prilikom  ispitnog  postupka  pred Zaštitnikom. U tom smislu gosti su imali priliku da prođu kroz instituciju, upoznaju se sa strukturom i operativnim funkcijama administracije.

Istaknuto je da Zaštitnik ima ključnu ulogu u promociji, otklanjanju i rješavanju slučajeva diskriminacije, posebno imajući u vidu da je institucija postala vidljivija i znatno osnažena unazad nekoliko godina.

Tom prilikom, predstavnici civilnog sektora naveli su sa kojim se sve problemima suočavaju osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori u oblasti pristupačnosti, socijalne zaštite, zdravstvenoj zaštiti i nepostojanju jedinstvene elektronske baze podataka potkrijepivši primjerima iz prakse. U tom smislu, upoznali su predstavnike institucije Zaštitnika o već pokrenutom sudskom postupku za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta u oblasti samostalnog života i života u zajednici.

Kako je institucija Zaštitnika tokom 2015 i 2016. godine po tužbama članova te NVO stupila u parnicu u svojstvu umješača  u više postupaka, to je razmatrana mogućnost ponovnog učešća u sudskom postupku.

Nakon konstruktnog dijaloga sa ovom organizacijom, zaključeno je da je neophodno staviti akcenat na promociju zaštite od diskriminacije, a kod učinjenih povreda prava licima sa invaliditetom, pribjeći sudskoj i kvazi sudskoj zaštiti pred institucijom Zaštitnika.

Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG Sastanak sa predstavnicima NVO UMHCG
Institucija 28.05.2024
Potrebno je dalje jačanje ambijenta za ostvarivanje pune nezavisnosti u funkcionisanju i radu institucije Ombudsmana

Potrebno je dalje jačanje ambijenta za ostvarivanje pune nezavisnosti u funkcionisanju i radu institucije Ombudsmana

Na inicijativu predstavnika Ambasade Holandije iz Beograda, regionalnog koordinatora za vladavinu prava Barta de Bruijna i Dragana Pejića, projekt menađžera za vladavinu prava održan je sastanak s...

Institucija 28.05.2024
Intezivirati saradnju u narednom periodu

Intezivirati saradnju u narednom periodu

Nastavljajući sastanke u resornim ministarstvima, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković sa zamjenicom Snežanom Mijušković održao je sastanak sa Anđelom Jakišić Stojanović, min...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h