Prihvaćena inicijativa Zaštitnika za izmjene i dopune Zakona

2016-12-22 11:33:14

Ministrstvo prosvjete pihvatilo je inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i za Program rada Vlade za narednu godinu predložiće izmjene i dopune Zakona o obrazovanju i vaspitanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, podnio je 7. decembra Ministarstvu prosvjetu Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kojom se predviđa da se umjesto sadašnjeg zakonskog rješenja koje propisuje angažovanje asistenata kao mogućnosti, Zakonom to propiše kao obaveza, kako bi svako dijete kojem je ovaj vid podrške potreban, dobilo asistenta. Zaštitnik je predložio i brisanje odredbe Zakona koja predviđa da asistent po pravilu, obavlja tehničku pomoć kao volonterski rad.

Iz Ministarstva su Zaštitnika obavijestili da aktivno rade na uspostavljanju usluge asistenata u nastvai, kao tehničke podrške, u cilju što boljeg uključivanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovno-vaspitni proces. Iz tog resora ukazali su da su u prethodnom periodu sprovedena istraživanja, radionice i okrugli stolovi na temu asistencije u nastavi.

„Na Savjetu za kvalifikacije usvojena je Inicijativa za razvoj stručne kvalifikacije Asistent u nastavi. Standard kvalifikacije Asistent u nastavi je usvojen na nadležnoj Sektorskoj komisiji za obrazovanje i osposobljavanje i razmatraće se na narednoj sjednici Savjeta za kvalifikacije“, naveli su iz Ministartsva. Dodali su da u narednom periodu treba usvojiti standard zanimanja i ispitni katalog, kako bi na taj način bila definisana znanja, vještine i kompetencije koje treba da posjeduje asistent u nastavi.

„Ministarstvo prosvjete će za Program rada Vlade za 2017.godinu predložiti izmjene i dopune Zakona o obrazovanju i vaspitanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama“, zaključeno je u odgovoru tog resora.

Podsjećamo da se Zaštitnik na inicijativu za izmjene i dopune zakona odlučio nakon što mu se obratilo više roditelja djece kojima je dodijeljena podrška u vidu asistenta u nastavi, kao i organizacija koje se bave zaštitom prava djece sa smetnjama u razvoju, ističući problem angažovanja asistenta u nastavi u školskoj 2016/2017 godini.

Konstatovano je da je, i pored određenih preduzetih mjera nadležnih, problem i dalje prisutan i da ne postoji adekvatno i održivo rješenje kojim bi se obezbijedio pristup obrazovanju i obrazovnim postignućima djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Ukazali smo i da takva situacija dovodi do neizvjesnosti djece kojima je neophodna pomoć i podrška asistenta u nastavi, a takođe i pravne nesigurnosti samih asistenata. Zato je inicijativa za izmjene Zakona predložena u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg rješavanja problema angažovanja asistenata u nastavi.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h