Najava: Okrugli sto o izazovima u primjeni Trećeg fakultativnog protokola

2017-06-20 07:29:03

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore organizovaće 20. juna okrugli sto, sa ciljem upoznavanja stručne javnosti sa značenjem i obavezama koje proizilaze iz Trećeg fakultativnog protokola o kumunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta.

Događaj Fakultativni protokol o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta - Izazovi u primjeni, biće održan u Podgorici, u saradnji sa predstavništvom Save the Children-a  za sjeverozapadni Balkan.

Generalna skupština UN krajem 2011.godine usvojila je Treći fakultativni protokol o kumunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta, koji se odnosi na procedure podnošenja predstavki – žalbi, Komitetu za prava djeteta. Komitet je inače nadzorno tijelo za sprovođenje Konvencije o pravima djeteta, Fakultativnog protokola o dječjoj prostituciji i dječjoj pornografiji kao i Fakultativnog protokola o učešću djece u oružanim sukobima.

Usvajanjem Protokola međunarodna zajednica nedvosmisleno je stavila prava djeteta u ravan sa svim ostalim ljudskim pravima i kategorijama beneficijara ljudskih prava i priznala da i djeca imaju pravo da podnsu predstavku međunarodnom tijelu, kao i odrasli. Djeca koja trpe bilo koji oblik kršenja garantovanih prava imaju mogućnost da podnesu predstavku Komitetu, ukoliko zaštitu nisu uspjela da ostvare u svojim državama. Fakultativni protokol o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta Crna Gora je potpisala 2012.godine u Ženevi, a Skupština Crne Gore je u julu 2013. godine donijela Zakon o potvrđivanju ovog dokumenta.

Nakon četiri godine od donošenja Zakona, Ombudsman organizuje okrugli sto na kome će biti predstavljen Fakultativni protokol, a govoriće se i o obavezi Crne Gore, kao stranke u postupku po žalbama pred Komitetom za prava djeteta.

U uvodnom dijelu govoriće Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, njegova zamjenica Snežana Mijušković, predstavnik Save the children-a Ahmed Pjano kao i profesorica niškog Pravnog fakulteta, Nevena Petrušić. Učesnici skupa su i predstavnici Skupštine Crne Gore, nadležnih ministarstava, pravosudnih i inspekcijskih organa, akedmskog i civilnog sektora.

Nakon diskusije, biće definisani zaključci i preporuke u ovoj oblasti.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h