Zamjenik Bjeković na konferenciji “HELP za prijateljsko pravosuđe"

2017-06-20 13:30:58

Program edukacije pravnika profesionalaca Savjeta Evrope (poznatiji pod akronimom HELP), primarno za profesije sudija, tužilaca, advokata, a od nedavno i službenika institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, 19. i 20. juna organizovao je konferenciju u Strazburu.

Na konferenciji “HELP za prijateljsko pravosuđe” učestvuje  zamjenik Zaštitnika i koordinator HELP Programa za Crnu Goru, Siniša Bjeković.

Ovogodišnja konferencija posvećena je različitim sektorima pravosuđa i srodnih oblasti, sa ciljem da objedini potencijal nosilaca odgovornih funkcija u pravosuđu i drugim vitalnim državnim institucijama i službama, kako bi usvojili potrebna znanja i iskustva potrebna za uspješnu implementaciju Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Institucija Zaštitnika već drugu godinu zaredom učestvuje u programskim aktivnostima i kursevima koji se organizuju kroz HELP Program, što je nesumnjivo uticalo na podizanje kapaciteta i kvaliteta rada institucije, naročito u oblastima kao što je zaštita od diskriminacije i govor mržnje.

Ovogodišnji skup obrađuje teme kao što su: pravosuđe prilagođeno potrebama djeteta; borba protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije; prava zaposlenih, odnosno radnička prava kao ljudska prava; te fenomeni nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Konferencija je posebno naglasila značaj međunarodne i prekogranične saradnje.

Poseban dan na HELP konferenciji posvećen je edukaciji u oblasti ljudskih prava, što je ocijenjeno posebno značajnim društvenim resursom za obrazovanje budućih pravnika profesionalaca i cjeloživotno učenje kao dugoročni cilj i potencijal. U tu svrhu održana je zajednička sesija sa Konferencijom Savjeta Evrope “Učiti živjeti u zajedništvu – obaveza koju dijelimo: stanje građanstva i obrazovanje ljudskim pravima u Evropi”.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća da već duže vrijeme insistira na jedinstvenim standardima ljudskih prava u čitavoj državi zasnovanim na praksi Evropskog suda za ljudska prava. Sa zadovoljstvom se ističe dobra saradnja sa nacionalnim institucijama – Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i Advokatskom komorom Crne Gore, koja je rezultirala zajedničkim učešćem u projektima Savjeta Evrope i obukama koje se sprovode u okviru njegovih programa. 

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h