Zaštitnik sa zamjenicama na regionalnoj konferenciji u Risnu

2017-06-21 09:55:52

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, bio je učesnik pete regionalne konferencije “Kvalitet života osoba sa smetnjama na polju mentalnog zdravlja u domovima za stare”, koja je danas održana u Risnu.

Konferenciji su prisustvovale i zamjenice Zaštitnika Zdenka Perović i Snežana Mijušković.

Zaštitnik je kazao da ulaganje u mentalno zdravlje predstavlja jednu od osnova za socijalni i ekonomski razvoj društva.

Prema njegovim riječima, stare osobe sa mentalnim oboljenjima i intelektualnim smetnjama dio su stanovništva kojem treba obezbijediti posebnu zaštitu.

„Na njih ne treba gledati kao primaoce milostinje odnosno zdravstvene pomoći, već kao nosioce urođenog ljudskog dostojanstva. O starima se uglavnom govori u okvirima milosrđa, ova osobe se nerijetko vide kao problem i teret  društva. Ovakva slika predstavlja stereotip koji je neprihvatljiv. Negativna slika o starim osobama i starim osobama sa mentalnim oboljenjima  je put ka starosnoj diskriminaciji“, ukazao je Baković.

Zaštitnik je podsjetio da su  prava ove kategorije stanovništva zagarantovana i da se ona ne gube sa godinama. 

Kako je kazao, država treba da obezbijedi starim osobama, a posebno starim sa mentalnim oboljenjiima i intelektualnim smetnjama pristojne uslove života bez diskriminacije, pravo na jednak pristup svim uslugama, zdravstvenu zaštitu, sigurnu egzistenciju i dostojanstvenu starost.

 „Ne smijemo nikako zaboraviti da je starost svima nama jedina sigurna budućnost“, porčio je on.

Zaštitnik je saopštio da, prema podacima  Zavoda za statistiku Crne Gore (2011), u  državi živi 18,3% starih građana i građanki preko 65 godina kao i da Crna Gora spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja.

On je podsjetio na podatke iz godišnjeg izvještaja u kom je konstatovano da građani starije životne dobi koji žive u siromaštvu i bez redovnih prihoda, u mnogim slučajevima nemaju ni adekvatnu podršku svoje porodice.

Zaštitnik je ukazao i na sve izraženije nasilje nad starim osobama, navodeći da posebno zabrinjavaju slučajevi porodičnog nasilja, zanemarivanje, ekonomsko iskorišćavanje kao i zloupotrebe prava na raspolaganje sopstvenom imovinom i novcem.

On je rekao da je u Crnoj Gori unaprijeđen zakonski okvir, da su donijeta strateška dokumenta i akcioni planovi kojim su utvrđene brojne aktivnosti za unapređenje mentalnog zdravlja starih osoba. „Međutim, postojeći sistem zaštite ove kategorije lica nije u skladu sa ovim dokumentima i međunarodnim standardima“.

Baković je dodao da na osnovu postupanja po pritužbama, sopstvenih zapažanja i ostalih dostupnih informacija, ukazujemo da su i dalje prisutni brojni problemi starih osoba i starih sa mentalnim oboljenjiima.

„ Posebno ukazujem na nedovoljan razvoj usluga na lokalnom nivou i njihovu neusaglašenost sa potrebama korisnika. U tom smislu, neophodno je intenzivirati razvoj usluga kao što su: pomoć u kući, savjetodavno-terapijske usluge, dnevni boravci, prihvatilišta za beskućnike, neodložne intervencije i drugo“, rekao je on.

Zaštitnik smatra da je od posebne važnosti da se usluge pružaju od strane stručnih-licenciranih lica.

„Naši zakoni  propisuju procedure za pružaoce ovih usluga u vezi  dobijanja licenci za pružanje socijalne i dječje zaštite, ali se ne primjenjuju i nažalost još uvijek nijesu zaživjeli u praksi. Često se stare osobe smještaju u staračke domove u privatnom vlasništvu,  koji ne ispunjavaju osnovne zakonom propisane uslove“, kazao je Baković.

On je podsjetio da Zakon o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica predviđa mogućnost premještanja osoba iz psihijatrijskih ustanova u ustanove socijalne zaštite, ali da treba imati u vidu da se deinstitucionalizacija ne smije pretvoriti u puko premještanje osoba iz specijalne psihijatrjske bolnice u Kotoru u ustanove socijalne zaštite.

Kako je kazao, sa aspekta ljudskih prava i uopšte humanosti, neprihvatljivo je trajno izolovati iz društva stare osobe u ustanove samo iz razloga što imaju  dijagnozu. „Neki  pokazatelji  govore da su stare osobe suočene sa zlostavljanjem i nasiljem, odnosno da je njihova bezbednost ugrožena“.

Zaštitnik je rekao da zbrinjavanje tih osoba moraju pratititi mjere za povećanje kapaciteta donosioca odluka , kao i povećanje stručnih kompetencija profesionalaca koji su uključeni u proces zbrinjavanja.

„ Starim osobama treba posvetiti posebnu pažnju kroz razvoj sistema institucinalne i vaninstitucionalne brige kao osnove pružanja pomoći porodice, naročito porodicama koje nijesu u mogućnossti da se adekvatno brinu o svojim starim članovima. Pri tome, veoma je važno istaći da je neophodno da se cijelo društvo angažuje na stvaranju okruženja prilagođenog potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi, kao kategorije stanovništva koja je iz godine u godinu sve brojnija“, zaključio je on.

Zaštitnik sa zamjenicama na regionalnoj konferenciji u Risnu Zaštitnik sa zamjenicama na regionalnoj konferenciji u Risnu Zaštitnik sa zamjenicama na regionalnoj konferenciji u Risnu Zaštitnik sa zamjenicama na regionalnoj konferenciji u Risnu Zaštitnik sa zamjenicama na regionalnoj konferenciji u Risnu
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h