Zaštitnik osudio napad na studente, stipendiste libijske Vlade

2017-08-22 09:21:06

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje i izražava duboku zabrinutost zbog nasilničkog ponašanja počinjenog na štetu stipendista libijske Vlade, koji se u Crnoj Gori školuju za pilote u ogranku Airways Aviation Academy. Sami čin nasilja i izražena brutalnost izazivaju posebnu zabrinutost, kako po svom intenzitetu, tako i po motivu, ukoliko se ozbiljne optužbe izrečene na račun izgrednika pokažu tačnim.

Osim toga, Institucija izražava posebnu bojazan zasnovanu na rasnom motivu i težini posljedice delikta, naročito ako se imaju u vidu navodi medija da je žrtva nasilja pretrpjela ozbiljne povrede, što upućuje na teži oblik prestupa kvalifikovanog od strane nadležnih organa gonjenja i to ne samo kao otežavajuća okolnost koja je pratila delikt.

Zaštitnik takođe podsjeća da bi svako ignorisanje djela i njegove težine moglo ozbiljno uticati na shvatanje njegovog značaja i posljedica i poslati pogrešnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti.

 Zbog toga se očekuje energična i odgvarajuća aktivnost državnih organa.     

 

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h