Godišnja konferencija ENOC-a

2017-09-26 13:43:48

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Snežana Mijušković sa savjetnicom Duškom Šljivančanin učestvovala je na 21. godišnjoj konferenciji Evropske mreže ombudsmana za djecu (ENOC) na temu seksualnog obrazovanja i postupanja sa djecom i prema djeci u različitim sferama njihovog odrastanja.

Konferencija je 19. i 20. septembra održana u Helsinkiju, Finska.

Program konferencije obuhvatio je širok spektar aktivnosti kao što su plenarna i grupna prezentacija nacionalnih praksi i iskustava o seksualnom obrazovanju djece, izazovi i dostignuća ombudsmanskih institucija kao i prezentacija projekta mladih savjetnika ENOC-a (ENYA). 

Za učesnike konferencije su organizovane terenske posjete školama, dnevnim centrima za  djecu kao i zdravstvenim centrima.

Prvi radni dan Konferencije bio je posvećen i uvodnim izlaganjima o radu ENOC-a , sve većoj saradnji Mreže i Savjeta Evrope, predstavljanju rada u prethodnih 20 godina i slično. Takođe je održan niz prezentacija o važnosti seksalnog obrazovanju za svu djecu sa akcentom na prilagođavanje obrazovnih ustanova, programa i gradiva potrebama djece. Posebnim segmentom obrađene su teme obrazovanja djece sa smetnjama, djece sa poremećajima u ponašanju i LGBT djece.

Drugi radni dan su obilježile različite prezentacije na temu sekaulnog obrazovanja i to: obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina, problem obrazovanja djece izbjeglica i azilanata i dr. Takođe su održana mini predavanja o načinu funkcionisanja dječijeg mozga kao i najboljim metodima učenja i pamćenja uopšte.

Predstavnice institucije Zaštitnika iznijele su iskustva u radu sa djecom, izazove sa kojima se srećemo,  aktivnostima u protekloj godini i najavile planove za buduće.

ENOC je 21. septembra održao 21. sjednicu Generalne skupštine u kojoj je izabran novi rukovodeći organ, a raspravljalo se i o prioritetima u budućem radu, statusnim pitanjima mreže, prijemu novih članova i dinamici rada. 

 

 Godišnja konferencija ENOC-a  Godišnja konferencija ENOC-a
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h