Unaprijediti zapošljavanje osoba sa invaliditetom

2017-10-04 08:24:01

 Postojanje preciznih podataka o broju osoba sa invaliditetom (OSI), kategorizacija invaliditeta i adekvatni resursi, neophodni su uslovi za unaprjeđenje položaja ove kategorije stanovništva na tržištu rada, kazao je zamjenik Zaštitnika za oblast antidiskriminacije, Siniša Bjeković.

 On je govorio na pres konferenciji povodom najave projekta „Usavršavanjem i zapošljavanjem do socijalne inkluzije“, u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

 U projekat „Usavršavanjem i zapošljavanjem do socijalne inkluzije“ koji realizuju CEDEM, Centar za strane jezike i prevođenje Double L i Institut za medije uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, uključeno je deset OSI, a njih šestoro će biti radno angažovano.

 Bjeković je kazao da su OSI jedna od najranjivijih grupa, po praktično svim indikatorima.

 On je rekao da ni sa stanovišta međunarodnih strandarda zaštite ljudskih prava i sloboda  nema precizno definisanih indikatora ni obaveze kada je država u pitanju, šta treba  ispuniti da bi odgovarajućom politikom i drugim mjerama ostvarila efekat u zaštoti ekonomskih i socijalnih prava OSI.

Bjeković je podsjetio da je Crna Gora ratifikovala skoro sve ključne instrumente u međunarodnom pravnom poretku.

„Pravni poredak Crne Gore temelji se na direktnoj primjeni međunarodnih ugovora, a sa tog stanovišta međunarodni ugovori, skoro po pravilu ne  trpe postojanje pravnih praznina i zato možemo reci na nema pravne praznina nego ima manjeg ili većeg stepena ostvarivanja ljudskih prava i sloboda“, dodao je on.

 Prema riječima Bjekovića, bitno je govoriti o broju,  ne samo zaposlenih OSI, nego i onih koji traže zaposlenje. On je naveo i da se uvijek govori o okvirnim, a ne o preciznim podacima.

 „ Nema kategorizacije stepena i vrste invaliditeta, a važno je da se tako približe potrebe tih lica onom što država može da uradi da od njih napravi konkuretnu radnu snagu“, ukazao je on.

 To je, kako je naveo, nemoguće ako se prepuste sami sebi i ako se zakoni ne implementiraju adekvatno.

U procesu socijalne inkluzije OSI, veoma je važno, kako je naglasio da postoje resursi.

 „Resursi nisu samo novac. Resusrsi su prije svega ljudi i to ne samo oni kojima treba stvoriti uslove za zapošljavanje, nego i oni koji o tome odlučuju. Senzitivizacija donosilaca odluka jedan je od ključnih argumenata sa kojim će svaka OSI u Crnoj Gori izaći i reći da nema dovoljno razumijevanja za njihov status“, pojasnio je Bjeković.

Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, kazala je da u Crnoj Gori, prema statistikama, ima više od deset odsto građana sa nekim oblikom invaliditeta, a na Zavodu za zapošljavanje je oko pet hiljada OSI.

Na skupu su govorili još i potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, Slaviša Šćekić, samostalni savjetnik za zapošljavanje lica sa invaliditetom u Zavodu za zapošljavanje, Stanko Laković kao i projektni koordinator u CEDEM-u, Ognjen Marković.

Unaprijediti zapošljavanje osoba sa invaliditetom Unaprijediti zapošljavanje osoba sa invaliditetom
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h