Saopštenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma

2016-04-07 14:30:33

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, podsjeća da je ta etnička populacija jedna od najdiskriminisanijih u društvu (uz osobe sa invaliditetom i LGBT populaciju). Romi žive na marginama društva, pa Zaštitnik u svojim izvještajima ukazuje da je socijalna distanca u odnosu na Rome još jako izražena.

Osim socijalne isključivosti i istraživanja etničke distance koje su radile nezavisne agencije i civilni sektor u Crnoj Gori, pokazuju da su Romi najmarginalizovanija društvena grupa i da je percepcija o njihovom položaju i pravima takva da ukazue na njihovu diskriminaciju. Zbog svega toga, Romi su u stalnom dokusu pažnje Zaštitnika.

Danas kada se još jednom podsjećamo na okolnosti u kojima žive Romi, moramo imati u vidu sve probleme sa kojima se suočavaju, osnovne životne potrebe koje im nedostaju i diskriminaciju kojoj su izloženi u mnogim oblastima društvenog života. Tome sasvim sigurno doprinose ustaljeni obrasci ponašanja i teško prilagođavanje promjenama, jer jer romska zajednica okrenuta sebi upravo zbog nepovjerenja i gorkih iskustava iz prošlosti.

Međutim, još je teža spoznaja da se svako društvo, pa i naše, mora osjetiti pozvanim i prozvanim kako bi umanjilo teret svakodnevnice i učinilo mnogo više da romsku zajednicu dovede u jednak položaj sa ostalim građanima u Crnoj Gori. I da se ne zaboravi – koliko god teret podnijeli svi članovi zajednice, obaveza uvijek i primarno ostaje na državi.       

Zaštitnik poziva i ohrabruje Rome da se našoj instituciji obraćaju samostalno, preko nevladininih organizacija ili savjeta, kada god smatraju da su im povrijeđena zagarantovana ljudska prava i slobode.

Povodom ovog važnog datuma, na portalu Zaštitnika biće postavljena himna romskog naroda, kao znak poštovanja i podrške koju im institucija pruža.

Na prvom Svjetskom kongresu Roma održanom u Londonu 1971.godine usvojeni su himna i zastava ovog naroda. Himnu je napisao čovjek sa ovih prostora (Žarko Jovanović), nalazeći inspiraciju u tragičnoj sudbini i pogromu ove populacije, koji se desio tokom Drugog svetskog rata. Na Četvrtom svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma, koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Zastava romskog naroda se sastoji od plave i zelene boje, koje oličavaju nebo i zemlju. Na sredini zastave nalazi se točak, koji predstavlja migraciju Roma, odnosno njihov način življenja tokom vijekova postojanja.

U stihovima himne ispisana je tragična sudbina jednog naroda koji se, baš kako i tekst himne kaže, kao Feniks izdigao iz pepela, tražeći neku novu radost i sreću življenja na putu koji nikad ne prestaje, pa čak ni onda kada način svog života zamijene za lagodnosti, koje nudi razvijeno društvo.

Čuvajući svoj nemir, Romi su vjekovima bili na udaru brojnih anti-civilizacijskih i nečovječnih postupaka, predrasuda, stigmatizacije, prisilne segregacije i drugih oblika diskriminatornog ponašanja, zbog kojeg u sebi nose svu patnju duboko ukorijenjenu u biću svog naroda. Ali istovremeno u njima tinja vječiti žar i potreba za kretanjem naprijed, koliko god to nedaće ometale, a različite opstrukcije usporavale.

Zaštitnik ovom prilikom svim građanima romske nacionalne pripadnosti čestita 8.april, Međunarodni dan Roma.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h