Međunarodni dan tolerancije

2017-11-16 07:44:43

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore želi da skrene pažnju javnosti na važnost poštovanja ukupnog koncepta i podrazumijevanih vrijednosti tolerancije u svakodnevnom životu.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je Međunarodni dan tolerancije 1995. godine, s ciljem skretanja pažnje na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Rezolucijom 51/95 Generalna skupština UN-a pozvala je zemlje članice da promovišu Međunarodni dan tolerancije, koji se od tada održava svakog 16. novembra. Ovaj datum je najčešće praćen kampanjama čiji je cilj promocija tolerancije, poštovanja i dostojanstva širom planete, naročito prema ranjivim društvenim grupama.

Za razliku od opšteoprihvaćenog načela poštovanja fizičkog i psihičkog integriteta svake osobe, Zaštitnik zapaža da u crnogorskom društvu postoji trend rasta različitih vidova nasilja, uključujući sve oblike nasilne komunikacije. Nasilje nije zapaženo samo kao pojava u realnom okruženju, već se pojačano širi u prostoru novih/informacionih tehenologija, odnosno društvenih mreža, sa ništa manje štetnim dejstvom na razvoj društva i odnose među ljudima.

U kontekstu nasilja u zajednici najčešće žrtve su najmanje zaštićene grupe i pojedinci iz tih grupa, što navodi na zaključak da mržnja nije jedini motiv zločina, već je to i sama činjenica da je potencijalna žrtva manje zaštićena i time više izložena nasilju. Do sada smo više puta ukazivali na nasilje koje trpe LGBTI osobe, žene, Romi, djeca i sl, a ovog puta posebno skrećemo pažnju na još jednu rizičnu grupu, a to su starije osobe. Osim što su u stanju potrebe za pojačanom zaštitom, naročito kod najekstremnijih oblika nasilja, oni sebe dodatnom žrtvom čine time što zbog očuvanja dostojanstva porodice trpe nasilje i time ohrabruju nasilnike da sprovode svoje namjere. Posljednji slučajevi predstavljaju jasan signal za uzbunu i poziv svima (od nadležnih institucija, članova porodice, susjedstva, pa do svakog građanina koji ima obavezu prijavljivanja nasilja) da ne ćute i da prijave zločin.

Obilježavanje ovog datuma je prilika da još jednom pozovemo na razum, svijest i solidarnost ljudi i apelujemo da svi svojim primjerom pokažemo zrelost, prijavimo i osudimo zločin, a na institucijama je da on bude spriječen i adekvatno sankcionisan.

    

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h