Reagovanje povodom izjava u kontekstu izražavanja političkih stavova

2018-03-28 12:36:52

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u kontekstu izražavanja političkih stavova.

Imajući u vidu medijske navode, ukazujemo da je neprihvatljivo korišćenje pežorativnih izraza kojima se vrijeđaju osjećanja pripadnika bilo koje nacionalne, vjerske, rasne skupine ili pojedinaca po osnovu nekog njihovog ličnog svojstva.

S obzirom da se približavaju predsjednički izbori, a imajući u vidu ranija dešavanja tokom kampanja, ovom prilikom apelujemo na sve političke aktere da svoje djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga, na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i/ili psihička bezbjednost.

Posljednjih godina političko oglašavanje i aktivizam sve su prisutniji putem Interneta, što je prostor koji je još uvijek bez adekvatne kontrole sadržaja i daje priliku za brojne zloupotrebe, a prije svega za širenje netrpeljivosti, mrženje, uvreda i neprihvatljivog ponašanja. Očekujemo da će svi oni koji bi po prirodi stvari trebalo da imaju veću odgovornost jer djeluju u ime naroda i interesa građana, opravdati ukazano povjerenje građana te da će predizborna kampanja i sami izborni dan proteći u demokratskoj i fer atmosferi.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h