Sastanak sa UN ekspertkinjom za prava starijih

2018-04-24 12:44:05

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, razgovarao je danas sa nezavisnom ekspetkinjom za prava straijih, Roze Konferld Mate.

Sa gospođom Mate, koja se u okiviru posjete Crnoj Gori sastala sa više predstavnika državnih institucija, Zaštitnik je razgovarao o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda starih i zapažanjima institucije u ovoj oblasti.

Između ostalog, Zaštitnik je ukazao da je 1953.godine u Crnoj Gori živjelo 10 % stanovništva starijeg od 60 godina a da je prema podacima sa popisa iz 2011.godine u CG 18% starijih od 65 godina.

On je podsjetio da su stariji ranjiva kategorija i da se pravima ove kategorije stanovništva u instituciji uglavnom bave sektori za zaštitu od diskriminacije i nacionalni mehanizam za prevenciju torture.

Zaštitnik je naveo da je crnogorsko zakonodavstvo u ovoj oblasti u skladu sa međunarodnim standardima, ali da je izazov u implementaciji.

Na sastanku je razgovarano o oblicima i primjerima nasilja nad starijima, predrasudama i stereotipima sa kojima se suočavaju.

Gospođa Mate, između ostalog, interesovala se o pravima beskućnika, starijim osobama smještenim u domovima, zatvorima, psihijatrijskim odjeljenjima i primjerima diskriminacije.

Zaštitnik je predstavio i nekoliko karakterističnih slučajeva koje je iz ove oblastiimao u radu.

 

 

 

Sastanak sa UN ekspertkinjom za prava starijih Sastanak sa UN ekspertkinjom za prava starijih
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h