Okrugli sto o slučajevima ranih dječjih brakova

2018-05-18 12:41:54

Savjetnice Zaštitnika Dina Knežević, Biljana Stanković i Jovana Jocović bile su učesnice okruglog stola na temu prezentacija studija slučaja ranih dječjih brakova, koji je organizovao Crnogorski ženski lobi.

Ovaj događaj organizovan je u okviru Regionalnog  programa  “Primjena zakona,mijenjanje stavova”, kroz projekat „Bolji  put  za  žene  žrtve  trgovine  ljudima”.

Cilj projekta je da  potencijalne žrtve porodičnog  nasilja, dječjih ugovorenih brakova, prosjačenja, radne  i seksualne eksploatacije budu bolje informisane o načinima prevencije i zaštite .Takođe kroz projekat se prestavnici/e institucija sistema  i nevladine organizacije upoznaju sa procedurama i servisnim podrškama u Crnoj Gori u slučajevima  nasilja i trgovine ljudskim bićima  posebno kada su u pitanju žene i djeca.

„Relevantnost ovog projekta mora se posmatrati u pozadini Programskih zahtjeva koji se odnose na CEDAW i Istanbulsku konvenciju . Ako  samo  jedan institucionalni mehanizam ne funkcioniše  u  ukupnom sistemu zaštite, pomoći i podrške žrtvama  onda imamo loš ishod u tom pogledu i slabljenje sveukupnih kapaciteta koji su namijenjeni žrtvama nasilja i trgovine ljudima“, saopšteno je na okruglom stolu.

Na skupu su razmatrani mehanizmi  prevencije , zaštite i podrške žrtvama ranih dječijih brakova kao i zaštita i suzbijanje ranih dječjih brakova.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h