Okrugli sto o položaju braniteljki/laca ljudskih prava

2018-08-31 08:22:40

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore bili su učesnici okruglog stola o stanju u vezi sa braniteljkama i braniocima ljudskih prava, koji je organizovao ODIHR.

 Misija ODIHR boravi u Crnoj Gori u sklopu prvog ciklusa procjene u vezi sa braniteljkama/ocima ljudskih prava, s ciljem da pruži podršku akterima u državnim i vandržavnim strukturama Crne Gore u jačanju stanja u ovoj oblasti.

Na okruglom stolu razgovarano je o jačnju svijesti o odgovornosti država da zaštite raniteljke/oce ljudskih prava i predložene preporuke za rješavanje uoćenih nedostataka i izazova. Učesnici skupa bili su predstavnici više državnih organa i institucija, Ombudsmana, civilnog sektora i OEBS-a i ODIHR-a.

 U uvodnom dijelu skupa kao i u prvoj radnoj cjelini u ime Institucije govorio je zamjenik Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, Siniša Bjeković.

On je govorio o položaju braniteljki/laca ljudskih prava iz ugla institucije Zaštitnika, s akcentom na saradnji sa civilnim sektorom i medijima.

Bjeković je, između ostalog, kazao da je institucija prirodan saveznik civilnom sektoru i da je unaprijeđena saradnja doprinijela jačanju pozicije i rezultata rada Ombudsmana.

On je podsjetio na veoma važnu ulogu i doprinos NVO evroatlantskim procesima. Ocijenio je da ima napretka u radu i položaju branilaca ljudskih prava ali da treba dalje jačati povjerenje između branilaca i predstavnika javnih vlasti.

Okrugli sto o položaju braniteljki/laca ljudskih prava
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h