Sastanak Zaštitnika i ministra prosvjete

2018-09-26 10:51:16

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i zamjenica Snežana Mijušković razgovarali su sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem i njegovom saradnicom Arijanom Nikolić Vučinić.

Povod za sastanak, koji je organizovan na inicijativu Zaštitnika, bio je razgovor o realizaciji zaključaka i preporuka Zaštitnika kao i razmatranje mogućnosti za dalje unapređenje saradnje.

Razgovarano je o najčešćim obraćanjima građana iz oblasti obrazovanja, s akcentom na slučajeve koji se tiču postupanja škola, vrtića, inspekcijskih službi, komisija i sl.

Zaštitnik i ministar Šehović saglasili su se da je međuinstitucionalna saradnja ključna za unaprjeđenje kvaliteta sistema javne uprave i odnosa prema građanima. Takođe je istaknuta potreba intenziviranja kontakata između stručnih službi, ili pak blagovrmenog informisanja drugih nadležnih ogana, kako bi se najefikasnije djelovalo u predmetima i otklonile eventualne povrede prava na koje građani ukazuju.

Ukazano je na vidljive rezultate rada resornog ministarstva, ali i na važnost dobre komunikacije u vezi sa inkluzivnim obrazovanjem, organizovanjem učeničkog  prevoza, prebukiranosti vrtića, prepisivanjem djece u druge razrede i škole, ravnopravnoj upotrebi pisama i sl.

Ombudsman je naveo da Ministarstvo i institucija Zaštitnika imaju istu misiju kada je u pitanju ostvarivanje najboljeg interesa djece i mladih u vaspitno-obrazovnom procesu, a ministar se saglasio da se samo zajedničkim radom mogu postići optimalni rezultati u obrazovnom sistemu.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h