Zamjenica Mijušković na konferenciji „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja"

2018-10-01 10:48:55

Zamjenica Zaštitnika za oblast prava djece, mladih i socijalno staranje, Snežana Mijušković govorila je na otvaranju konferencije „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja“ koju su organizovali nevladina organizacija Mladi Romi i Koalicija ''Ujedinjena podrška romskoj inkluziji u Crnoj Gori''.

Zamjenica Mijušković je ukazala j na preporuke koju je  Institucija dostavila Komitetu Ujedinjenih nacija (UN) u vezi sa primjenom Konvencije o pravima djece, a koje se odnose na oblast obrazovanja.

 „Potrebno je nastaviti sa aktivnostima na povećanju kapaciteta predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, kontinuirano raditi na povećanju kvaliteta i bezbjednosti obrazovnih ustanova sa posebnim naglaskom na uvođenje interaktivnog metoda nastave boljom opremljenošću škola, povećanjem nastavnog kadra u odnosu na broj učenika, obuke nastavnika i njihovog većeg uključivanja u proces reforme“, navela je ona.

 Podsjetila je da su preporuke i da je potrebno obezbijediti da osnovno obrazovnaje bude besplatno za sve učenike, finansijska sredstava za vannastavne aktivnosti u školama, a naročito u ruralnim sredinama i malim gradovima.

 „Potrebno je osigurati da se djeci ne onemogućava obrazovanje po bilo kom osnovu, pojačati napore da se poboljša pristup kvalitetnom obrazovanju predškolskom osnovnoškolskom i srednjem u ruralnim sredinama i malim gradovima“, istakla je Mijušković.

 Ona je kazala da je Komitet UN-a u junu dostavio odgovor na preporuke u kojem je, kako je navela, pozdravio napredak, „ali je ponovio zabrinutost u pogledu kvaliteta obrazovanja, skrivenih troškova i prepreka za pristup obrazovanju za djecu sa nepovoljnim ili ugroženim situacijama“.

Na konferenciji su govorili i generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih  naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, Marash Dukaj, izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Angela Longo, predstavnik Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sokolj Beganaj.

Izlaganje su imali i prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu, Biljana Maslovarić, predstavnica Romskog obrazovnog fonda, Marijana Blečić, espertkinja za politike u Regionalnom savjetu za saradnju , Aleksandra Bojadjieva kao i predstavnik Građanske alijanse, Milan Radović.

Zamjenica Mijušković na konferenciji „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja" Zamjenica Mijušković na konferenciji „Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja"
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h