Objavljena publikacija- Preporuke Komiteta za prava djeteta

2018-10-16 13:08:36

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je publikaciju- Preporuke Komiteta za prava djeteta Ujedinjih nacija (UN), koje je država dobila u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Komitet za prava djeteta UN je, u skladu sa članom 44 Konvencije o pravima djeteta, nakon razmatranja Inicijalnog izvještaja o njenoj primjeni, u oktobru 2010. godine, usvojio zaključne opservacije i dao preporuke za unapređenje poštovanja Konvencijom garantovanih prava djece u Crnoj Gori.

Takođe, Komitet je pozvao Crnu Goru da dostavi kombinovani drugi i treći periodični izvještaj do 1.oktobra 2015. godine. Nakon raznatranja kombinovanog drugog i trećeg periodičnog izvještaja Crne Gore, kao i izvještaja Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, NVO sektora i UNICEF-a, Komitet za prava djeteta je u junu 2018. godine usvojio zaključna zapažanja i dao preporuke Crnoj Gori za buduća postupanja.

Zadatak svih nas je da preduzmemo mjere i radnje na implementaciji preporuka u priodu od pet godina. Naime, Komitet je pozvao Crnu Goru da četvrti periodični izvještaj dostavi do 23. novembra 2023. godine.

Institucija Ombudsmana podnijela je Komitetu dva alternativna izvještaja o poštovanju prava djeteta u Crnoj Gori o primjeni Konvencije i njenih Protokola i primjeni preporuka Komiteta datih Crnoj Gori 2010 godine.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h