Reagovanje povodom ranjavanja djevojčice zalutalim metkom

2018-10-19 09:52:59

 

Povodom ranjavanja djevojčice zalutalim metkom u podgoričkom nasilju Masline i indicija da je do ovog tragičnog događaja došlo tokom pucnjavanje pri obiljžavanju radosnog događaja (tkz šenlučenje), Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore poziva građane da prestanu sa tom opasnom praksom i uvijek budu svjesni mogućih posljedica.

Ranjavanje djevojčice duboko je uznemirilo javnost i izazvalo ogorčenje, uz očekivanja da će nadležni državni organi efikasnom akcijom doći do počinioca i adekvatno ga kazniti. Međutim, koliko je važna pravovremena reakcija nadležnih i obaveza države da preduzme neophodne mjere da bi zaštitila fizički integritet građana, toliko je važno jačati svijest javnosti o neprihvatljivom praktikovanju šenlučenja i neodgovornom korišćenju oružja.

Apelujemo na građane koji legalno posjeduju oružje da njime rukuju s maksimalnom pažnjom i u krajnje opravdanim uslovima, predviđenim zakonom. Takođe pozivamo sve one koji ilegalno posjeduju oružje da ga, bez pravnih posljedica, dobrovoljno vrate policijskim službenicima i na taj način daju doprinos ličnoj, porodičnoj i ukupnoj bezbjednosti, kao i akciji „Poštuj život, vrati oružje“.

 Svjesni opasnosti koje oružje može izazvati i izaziva korišćenjem u izvršenju raznih krivičnih djela, vrlo je važno nastaviti ovu i slične aktivnosti i akcije a sve u cilju stvaranja što bezbjednijeg društva i okruženja za sve građane, a posebno za djecu.

Povrijeđenoj djevojčici želimo brz oporavak a ovaj  slučaj, koji je mogao imati još teže posljedice, mora biti opomena svima da i pored vidljivih rezultata na ovom polju ima još posla - posebno u odnosu građana prema mijenjanju nekih tradicionalnih navika i običaja koji su više puta u prošlosti pokazali svoje opasne i loše strane.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h