Godišnji sastanka EQUINET-a

2018-11-08 11:32:06

Zamjenik Zaštitnika za oblast anti-diskriminacije, Siniša Bjeković, učestvovao je na godišnjem sastanku Evropske mreže tijela za jednakost /EQUINET/, koji je održan u Briselu.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka bili su planovi rada mreže za narednu godinu, kao i posebno izražena potreba za promocijom standarda o tijelima za jednakost zasnovanim na preporukama Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (GPR 2), te posebno značajne (sa stanovišta praćenja obaveza države u procesu evropskih integracija) preporuke Evropske komisije o standardima tijela za jednakost proizašle iz direktiva EU o jednakosti i objavljene u junu 2018.godine.

Mreže okuplja 46, a sada već 49 tijela za jednakost iz evropskih država članica EU i onih koje to još nijesu, ali svoju opredijeljenost temelje na zajedničkim evropskim standardima jednakosti.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore punopravni je član EQUINET-a od oktobra 2015.godine i u kontinuitetu koristi standarde i iskustva stečena kroz saradnju u ovoj renomiranoj evropskoj asocijaciji. U toku sastanka izvršen je prijem tri nove članice iz Gruzije, Moldavije i Španije, prema utvrđenij proceduri koja obuhvata provjeru ispunjenja uslova i glasanje članica mreže o prijemu u članstvo.

Zamjenik Bjeković prisustvovaće i seminaru EQUINET-a koji slijedi nakon godišnjeg sastanka na temu međunarodnih standarda kod etničkog profilisanja osoba u zakonodavstvu i praksi evropskih i nacionalnih institucija.

 

*Na fotografiji su Zamjenik Bjeković i predsjedavajuća Izvršnog odbora EQUINET mreže, gospođa Tena Šimonović-Einwalter , zamjenica Pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske.

 

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h