Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu

2018-11-16 07:59:27

Evropska unija je objavila novu Strategiju za Zapadni Balkan čiji je akcenat, između ostalog, stavljen na promovisanje vladavine prava i zaštitu osnovnih sloboda. Postizanje ciljeva ove Strategije zahtijevaće dalju podršku institucijama koje podržavaju vladavinu prava i ljudska prava, uključujući poštovanje i zaštitu pripadnika nacionalnih manjina u svakoj zemlji.

Regionalna dimenzija aktivnosti iz Strategije sa identifikovanjem zajedničkih ciljeva biće uslov za postizanje ciljeva. To je potvrđeno regionalnim pristupom druge faze Zajedničkog programa Evropske unije/Savjeta Evrope „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku (HF) koja počinje u maju/junu 2019. godine.

Na osnovu ovog strateškog pristupa u Podgorici je 14. i 15.novembra održana Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu sa ciljem da doprinese identifikovanju zajedničkih potreba i prioriteta država korisnica programa u suzbijanju diskriminacije i promovisanju jednakosti. Promocija tolerancije i otvorenosti ka različitosti u društvima na Zapadnom Balkanu od velikog je značaja, ne samo za razvoj i sprovođenje uspješnih strategija integracije, već je i centralni preduslov za zaštitu pripadnika nacionalnih manjina i drugih vulnerabilnih grupa: otvorenost i tolerancija u društvu mogu biti ostvareni jedino ukoliko nisu ograničeni na određene prethodno definisane, već obuhvataju sve potencijalno ranjive grupe.

Konferencija je potvrdila opravdanost regionalnog pristupa i potrebu saradnje između tijela za jednakost, naročito nakon donošenja posljednjih preporuka Savjeta Evrope i Evropske komisije o standardima tijela za jednakost.

U okviru programa na skupu je govorio član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije i zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast anti-diskriminacije,Siniša Bjeković, 

Brojnost učesnika konferencije, aktuelnost tema i jedinstvo institucija potvrđeno kroz stvaranje Regionalne mreže tijela za jednakost Zapadnog Balkana potvrda su dobre prakse, a činjenica što je ovaj skup održan u Crnoj Gori, uz njenu diplomatsku podršku dodatno daje na značaju u susret narednoj Regionalnoj konferenciji tijela za jednakost koju će Zaštitnik organizovati u oktobru sljedeće godine. 

Na fotografiji su Halvar Gorset, Rukovodilac Odjeljenja za zaštitu od diskriminacije Savjeta Evrope, , Angela Longo, Rukovodeća realizacije programa Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Stefano Valenti Rukovodilac Odjeljenja za suzbijanje govora mržnje u Savjetu Evrope i Siniša Bjeković, Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.  

Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu Regionalna konferencija o toleranciji i inkluziji na Zapadnom Balkanu
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h