Sastanak sa predstavnikom Ombudsmana Austrije

2018-12-13 14:07:43

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i zamjenica Zaštitnika Zdenka Perović, razgovarali su danas sa predstavnikom institucije Ombudsmana Austrije, dr Peterom Kastnerom o temama iz oblasti prevencije i zaštite od torture.

Gospodin Kaster bio je učesnik i regionalnog okruglog stola Mreže NPM Jugoistočne Evrope ”Pritvor u kontekstu migracija i djelotvorne alternative", koji je u organizaciji institucije Zaštitnika i Savjeta Evrope, održan 12.12.2018 u Podgorici.

Na današnjem sastanku  ocijenjeno je da Mreža, koja je osnovana u martu 2013.godine, i dalje radi u dobrom duhu saradnje, sa konkretnim rezultatima.

Zaštitnik Baković i zamjenica Perović sa kolegom Kastnerom razmijenili su mišljenja o iskustvima zemalja iz okruženja kada je u pitanju odgovor država na migrantsku krizu i ostvarivanje ljudskih prava te ranjive kategorije lica.

„Ova pitanja prevazilaze granice jedne države, ovo su složene situacije koje podrazumijevaju human odnos i visok nivo saradnje između komšijskih zemalja“, kazao je Ombudsman Baković.

On je ponovio stav da pritvor u kontestu migracija treba da bude poslednja mjera, nakon što se iscrpe sve alternativne mogućnosti. Takođe je dodao da je posebno važno da se glas i stav Ombudsmana čuju o tako osjetljivim pitanjima, bez obzira na društvenu i političku situaciju u nekoj zemlji.

Razgovarano je i o uslovima u kojima borave maloljetnici u domovima, stari u ustanovama i specijalnim bolnicama kao i staračkim domovima, a tema razgovora bila je i zaštita prava pritvorenih i zatvorenih lica.

Gospodin Kastner ukazao je na potencijalne probleme u vezi sa pretjeranom upotrebom ljekova u domovima za stare i psihijatrijskim ustanovama.

Sagovornici su se saglasili da je tu temu potrebno kandidovati za jednu od sledećih sastanaka Mreže, kao i problem nasilja među zatvorenicima.

Zamjenica Perović istakla je da su sastanci Mreže višestruko korisni, jer osim konkretnih zaključaka za oblast koja je na dnevnom redu, daju dobar orjentir i poređenje prakse rada i postupanja.

„Situacija se mijenja postepeno, napredak je vidljiv čak i onda kada se u pojedinim oblastima možda napravi korak unazad. Ali tada je važno naučiti lekcije i nastaviti dalje sa boljim rezultatima“, rekla je ona.

Predstavnik institucije Ombudsmana Austrije saglasio se da su i za njih veoma korisne razmjene informacija sa kolegama, „jer je nama u interesu da znamo kakvo je stanje u susjedstvu, budući da su vrata Evrope na Balkanu“.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h