Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija

2019-02-19 13:06:57

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sa zamjenicom Zdenkom Perović i savjetnicima (NPM) Danijelom Brajković i Mensurom Bošnjakom boravio je u Skadru, gdje je sa predstavnicima relevantnih institucija razgovarao o situaciji na crnogorsko-albanskoj granici u kontekstu migracija.

Sastancima koji su održani 13. i 14. februara prisustvovali su i predstavnici UNHCR Crne Gore i Albanije, Narodnog advokata Albanije i granične policije Crne Gore i Albanije.

Na sastanku održanom 13. februara na graničnom prelazu Božaj razgovarano je o migrantskoj krizi, kao i opterećenosti državne granice na tom prelazu. Predstavnici policije iznijeli su podatak da je zabilježen značajno veći broj prelaza preko granice u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu, a naročito nelegalnih prelaza u tzv. „zelenoj zoni“. Zaštitnik je podsjetio na obavezu Granične policije da se i u slučajevima nelegalnih prelazaka u odnosu na migrante postupa zakonito i u skladu sa međunarodnim pravom.

On je istakao da je važno razmjenjivati sve prikupljene informacije o eventualnom nezakonitom postupanju ili zlostavljanju preko zvaničnih institucija – Institucije Zaštitnika Crne Gore i kancelarije Narodnog advokata Albanije.

Na sastanku sa predstavnicima granične policije Crne Gore i Albanije, Zaštitnik je istakao da je u slučajevima kada se na osobi tj migrantu koji prelazi granicu uoče povrede (modrice, ogrebotine i sl) ili migrant na njih ukazuje, potrebno o tome sačiniti zapis uz fotografisanje u cilju dokazivanja eventualnog nezakonitog postupanja ili zlostavljanja i preveniranja takvih budućih postupanja.

Savjetnici iz NPM sektora narednog dana obišli su sa predstavnicima UNHCR-a i Narodnog advokata albanije prihvatilište za migrante Fshati, koje se nalazi u Skadru.

 Tokom posjete prihvatilištu sagledani su materijalni uslovi, razgovarano je sa migrantima koji su zatečeni, dok se sa predstavnikom Caritasa razgovaralo o funkcionisanju prihvatilišta i problemima na koje nailaze.

Na graničnom prelazu Sukobin održan je sastanak sa predstavnicima Granične policije Crne Gore i Albanije. Zaključeno je da ovaj granični prelaz nije opterećen migrantskom krizom u mjeri kako je to na Božaju, prije svega zbog prirodnog okruženja (jezero, planine), zbog udaljenosti od Podgorice gdje se nalazi prihvatilište za strance, kao i blizine granice sa BiH - preko koje migranti dalje migriraju prema zemljama zapadne Evrope. Savjetnici Zaštitnika su i na tom sastanku posebno ukazali na važnost dokumentovanja vidljivih povreda na migrantima.

Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija Sastanci o situaciji na granicama u kontekstu migracija
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h