Ispunjenja preporuka o poštovanju prava transrodne osobe

2019-02-22 12:58:20

Organizovanjem sastanka za predstavnike Doma zdravlja (DZ) Podgorica i NVO Spektra, realizovana je preporuka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore o unapređenju odnosa zdravstvenih radnika prema pripadnicima LGBTIQ populacije, s akcentom na transrodnim i transpolnim osobama.

Povodom pritužbe na odnos medicinskog osoblja tokom primanja zdravstvene zaštite u jednom od podgoričkih domova zdravlja, Zaštitnik je preporučio organizovanje sastanka kako bi predstavnici Doma zdravlja Podgiorica neposredno saznali sa kakvim se problemima suočavaju transrodne i transpolne osobe u svakodnevnom životu, kao i kako je na podnositeljku pritužbe uticala data situacija u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite.

Zaštitnik je za potrebe sastanka stavio na raspolaganje svoje službene prostorije i izrazio spremnost da pruži pomoć u organizaciji sastanka. Sastanku, koji je organizovan s ciljem da se prevaziđe jedna neprijatna situacija i utiče na preveniranje sličnih događaja u budućnosti, prisustvovali su zamjenik Zaštitnika Siniša Bjeković sa savjetnicama Dinom Knežević i Milenom Krsmanović, predstavnici DZ Podgorica, sekretar Srđan Popović, pravnica Ivana Mugoša i psiholog Marko Đurđić, a u ime Spektre Jovan Ulićević i Hana Konatar.

Zamjenik Bjeković je izrazio zadovoljstvo što je iskazana spremnost da se o problemu razgovara, navodeći da podnositeljka pritužbe nije tražila odgovornost i sankcije za medicinske radnike već joj je prioritet bio edukacija zaposlenih o pravima pacijenata koji su LGBTIQ osobe.

On je naveo da je preporučeno i da DZ ubuduće preduzme mjere za smanjenje transfobije, povećanje tolerancije i sprečavanje diskriminacije prema transpolnim i transrodnim osobama u oblasti pružanja zdravstvene zaštite. Bjeković je kazao da država čini brojne napore na unaprjeđenju vidljivosti LGBTIQ zajednice, ali da se njeni članovi  i dalje suočavaju sa problemim u ostvarivanju prava i sloboda.

Predstavnici Spektre ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju transrodne i transpolne osobe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i najavili da će izraditi smjernice za zdravstvene radnike i radnice, o pravima pripadnika LGBTIQ populacije.

Iz DZ Podgorica naveli su da u kontinuitetu preduzimaju mjere i radnje za unapređenje uslova i zdravstvenih usluga za sve pacijente i da će se zalagati da se slične situacije nesporazuma i/ili neprijatnosti ne ponove. Izrazili su spremnost da distribuiraju promotivni materijal za zaposlene i da omoguće predavanja o pravima LGBTIQ osoba koje će sprovesti predstavnici Spektre i sektora za zaštitu od diskriminacije institucije Zaštitnika.

Sagovornici su se saglasili da je sastanak pokazao dobru namjeru da se otvorenim razgovorom i razmjenom iskustava i informacija prevaziđe problem. Istaknuto je da ukazivanje na greške ne treba doživljavati kao napade već nastojati da se u kulturi dijaloga stvari unapređuju.

Iskazano je zadovoljstvo što je jedna pritužba uzrokovala dostizanje većeg stepena razumijevanja, tolerancije i unapređenja ljudskih prava. Dogovorena je dalja saradnja zbog nekih drugih problema na koje su ukazali predstavnici Spektre, a odnose se na dostupnost hormonske terapije.

 

Osim što postupa po pritužbama zbog ostvarivanja zdravstvene zaštite i s tim u vezi povezanih prava građana, Zaštitnik ovom prilikom izražava i zabrinutost zbog sve češćih napada na ljekare i medicinsko osoblje u Crnoj Gori. Napadi na pripadnike jedne od najodgovornijih i najzahtjevnijih profesija u svakom društvu i vremenu, krajnje su neprihvatljivi i potrebno je preduzeti sve mjere kako bi se oštrije sankcionisali počinioci i uspješnije prevenirali slični događaji.

 

Ispunjenja preporuka o poštovanju prava transrodne osobe Ispunjenja preporuka o poštovanju prava transrodne osobe
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h