×
 

Provjeriti da li je organizovana nastava u školama nakon izbora

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore formirao je predmet povodom informacija objavljenih u medijima, kao i obraćanja građana, da u Tuzima dan nakon lokalnih izbora đaci nisu pohađali nastavu, a što se povezuje sa proslavom izbornih rezultata.

Ne ulazeći u sferu politike, Zaštitnik će u granicama svog mandata, sprovesti ispitni postupak kako bi provjerio navode da li je bilo propusta u organizaciji nastave u vezi sa predmetnim događajem.

Ovom prilikom podsjećamo na ranije apele Zaštitnika prema svim akterima na političkoj sceni Crne Gore, da ne koriste djecu i obrazovne ustanove u svrhu političke promocije, kako za vrijeme, tako i van trajanja izborne kampanje.

S obzirom na to da su događaji u Tuzima izazvali pažnju javnosti u kontekstu izražavanja mišljenja, stavova i nacionalnih osjećanja još jednom pozivamo pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje i izražavanje prilagode demokratskim vrijednostima i nenasilnoj komunikaciji, na način kojim ne vrijeđaju ili ugrožavaju prava i osjećanja drugih i ne podstiču netrpeljivost i/ili mržnju.