Sa više senzibiliteta izvještavati o slučaju zlostavljanja učenice

2019-03-15 13:18:15

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore prati postupanje nadležnih državnih organa povodom slučaja zlostavljanja učenice u jednoj crnogorskoj opštini na sjeveru države, koji je uznemirio crnogorsku javnost.

Ovom prilikom apelujemo na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o ovom događaju, imajući u vidu osjetljivost teme i činjenicu da se zbog relativno malih društvenih sredina, dodatno mora voditi računa u cilju zaštite privatnosti i dostojanstva žrtve. U konkretnom slučaju, objavljivanjem imena škole i razreda već se stvorilo dovoljno prostora da se naruši sfera privatnosti.

Podsjećamo da Konvencija o pravima djeteta UN-a obavezuje da informacije koje se plasiraju javnosti, bez obzira na njihovu važnost i/ili senzacionalističku prirodu, ne smiju na bilo koji način biti na štetu prava djeteta.

Takođe, podsjećamo da je zbog navedenih okolnosti o ovakvim dešavanjima poželjno izvještavati sa stanovišta događaja kao negativne društvene pojave, izbjegavajući detalje i opise konkretne situacije.

Ovaj uznemirujući primjer vršnjačkog nasilja, u kom su i žrtva i počinioci maloljetnici, ponovo aktuelizuje ovu problmatiku i ukazuje da kao sistem i društvo moramo odlučnije i efikasnije da joj odgovorimo, iako je u stalnom fokusu pažnje nadležnih.

 

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h