Preporuka EQUINET-a o izbornim kampanjama bez govora mržnje i diskriminacije

2019-03-20 08:24:06

 

Kao članica Evropske mreže tijela za jednakost (EQUINET) institucija Zaštitnika, u okviru svoje obaveze po osnovu članstva, promoviše preporuke, mišljenja i kampanje Mreže:

Saopštenje EQUINET-a, Brisel, 20. mart, 2019.godine

Nediskriminacija i jednakost su kamen temeljac evropskih demokratija. Izborne kampanje su ključni testovi za posvećenost ovim vrijednostima, tako da je zabrinjavajuće vidjeti da su mnoge od njih sve više ugrožene diskriminišućim jezikom i govorom mržnje širom Evrope. To nanosi štetu običnim ljudima, utičući na njihovo dostojanstvo i poštovanje u najmanju ruku, ako nisu  otuđeni ili čak fizički napadnuti. Jasno je da diskriminišući jezik i govor mržnje takođe mogu narušiti koheziju društva i dovesti do spirale netrpeljivosti i nesigurnosti.

Političari imaju posebnu odgovornost u tom pogledu zbog svoje sposobnosti da vrše uticaj na široku publiku. Politička retorika je moćno sredstvo za promjenu i snažno zaštićeno standardima slobode izražavanja kao suštinskom demokratskom pravu. Međutim, ako se koristi na način koji je zasnovan na mržnji i diskriminaciji, ona može izazvati rasprostranjenu netoleranciju, pa čak i zločine iz mržnje. Političari bi stoga trebali koristiti svoje pravo na slobodan govor odgovorno i promovisati svoj izborni program pošteno i s poštovanjem.

Mediji, uključujući i društvene medije, takođe imaju važnu ulogu da bi izbjegli pojačavanje diskriminatornih poruka, posebno kada izvještavaju o jeziku koji predstavlja govor mržnje. Uz odgovarajuće objašnjenje i kritičko razmišljanje, mediji mogu osigurati zdravu i inkluzivnu javnu raspravu tokom izbornih kampanja.

Svaki pojedinac ima pravo na jednakost i slobodu od diskriminacije. Tijela za jednakost su nezavisne državne institucije koje pružaju podršku svakom pojedincu koji je iskusio diskriminaciju, jednako kao što promovišu jednakost i bore se protiv diskriminacije i uznemiravanja. Kako je Evropska mreža tijela za jednakost ovlašćena da djeluje kao stručni glas tijela za jednakost u cilju unapređenja ravnopravnosti u Evropi, EQUINET je razvio preporuku za promociju izbornih kampanja koje su oslobođene diskriminacije i govora mržnje.

Našu preporuku treba da razmotre političke stranke, kandidati i mediji (uključujući društvene mreže) i fokusiraju se na opšti princip jednakosti, zabranu diskriminacije, suzbijanje govora mržnje, rješavanje osjetljivih tema i promociju jednake zastupljenosti na izbornim listama. To je od značaja za jednakost kao zajedničku evropsku vrijednost, zahtjev za poštovanje jednakog tretmana i nediskriminacije u svakom trenutku, te se pozivaju prethodno spomenuti akteri da poštuje temeljne vrijednosti naših demokratija i naših zajedničkih ustavnih tradicija.

EQUINET je evropska mreža tijela za jednakost, koja okuplja 49 institucija u 36 evropskih zemalja. Tijela za jednakost su nezavisne javne institucije s mandatom promocije jednakosti i borbe protiv diskriminacije na osnovu pola, rase, dobi, seksualne orijentacije, vjere i uvjerenja, invaliditeta i drugih ličnih svojstava.

 

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h