Ombudsmanske institucije aktivno komunicirale tokom korone

2020-06-08 13:23:41

 

U periodu epidemije izazvane virusom COVID19, kada su zaustavljene gotovo sve društvene aktivnosti, ombudsmanske institucije nisu zaustavile komunikaciju s javnošću i bilježile su značaja broj obraćanja građana , saopšteno je na sastankua članova radne grupe za komunikacije Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava /ENNHRI/.

Savjetnice Jovana Đurović i Milana Bojović, sa kolegama iz 20 evropskih ombudsmanskih institucija, na online sastanku raumijenile su iskustva u komunikaciji institucije s javnošću, tokom trajanja epidemije u Crnoj Gori.

 „Za prvih 40 dana epidemije na sajtu smo objavili 36 informacija. Ostali smo otvoreni za komunikaciju s novinarima, pa je Zaštitnik bio veoma prisutan u medijima putem gostovanja u tv programima, fono izjavama i saopštenjima za javnost“.

Ukazano je da su novinari, kako je vrijeme prolazilo, sve više pokazivali interesovanje da se situacijom u vezi sa korona virusom bave iz ugla ljudskih prava i sloboda.

Osim dodatnim telefonskih linija koje su građanima bile na raspolaganju i van radnog vremena, dodatno smo se približili javnosti otvaranjem naloga na društvenoj mreži Instagram.

Iako je otvaranje naloga bilo u planu za ovu godinu, potrudili smo se da to bude baš  vrijeme epidemije, budući da su građani veliki dio vremena provodili na internetu i na društvenim mrežama.

I kolege iz Evrope ukazale su na značaj društvenih mreža tokom vanrednog stanja i/ili bitno izmijenjih okolnosti funkcionisanja društava. Takođe, gotove sve institucije zabilježile su veće posjete web stranicama i obraćanja putem mejla.

Ombudsmanske institucije su u ovom periodu i međusobno aktivno komunicirale, razmjenjujući informacije i materijale u vezi sa koronom.

Savjetnice su kolege upoznale sa činjenicom da je Crna Gora poslednja evropska država u kojoj je otkriven slučaj infekcije novim korona virusom, kao i da je prva bez oboljelih, sa stausom „Corona free“ .

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h