NPM da zadrže aktivnosti, uz razvijanje IT metodologija

2020-06-19 07:43:48

 

Nacionalni mehanizmi za prevenciju torture tokom pandemije Covid19 treba da održe svoje aktivnosti u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa važećim zdravstvenim preporukama, uz istovremeno razvijanje nove metodologije rada koja se oslanja na inforamacione tehnologije.

To je jedna od poruka sastanka u organizaciji UN Subkomiteta za prevenciju torture (SPT) na kom je crnogorski NPM predstavljala savjetnica Zaštitnika Danijela Brajković.

SPT regionalni tim za područje Evrope razmijenio je iskustva i savjete sa učesnicima sastanka o postupanju mehanizama za prevenciju torture tokom pandemije Korona virusa. Diskutovalo se o naučenim lekcijama, kao i o postojećim i budućim izazovima u oblasti prevencije torture.

Tokom dvočasovne diskusije izdvojilo se pet zaključaka: NPM-i trebali bi biti prisutni na licu mjesta i aktivni što je više moguće, koristeći sve prilike da realizuju posjete, budu učesnici i posmatrači dešavanja na terenu, uključujući i mjere koje preduzimaju vlasti.

Pažnju treba usmjeriti i ka vraćanju na normalnost tj. uobičajenu praksu (npr. pristup advokatu) iz razloga što neka ograničenja mogu da se previše promovišu bez opravdane potrebe. Eksperti su zaključili  i da je nova situacija nametnula nekoliko elemenata inovacije u metodologiji rada, npr. uključujući korišćenje informacionih tehnologija (IT), te da inovativna rješenja treba primjenjivati kad god je potrebno.

Učesnici su se saglasili o važnosti razmjene iskustva između članova preventivnih mehanizama i učenju iz primjera iz prakse, kao bitnim faktorima u situaciji pandemije.

Moderator sastanka bio je g. Danel Fink, član SPT.

NPM da zadrže aktivnosti, uz razvijanje IT metodologija
Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h