Saopštenje povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

2016-05-17 09:19:03

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ocjenjuje da se LGBT populacija u našoj državi još suočava sa problemom socijalne isključenosti u mnogim sferama života, a što se naročito odnosi na sisteme socijalne podrške, priznavanje određenih statusnih prava, prava koja proizilaze iz takvog statusa (stanovanje, registracija) i mnoge druge oblasti.

Kako Zaštitnik ukazuje u svojim izvještajima i javnim obraćanjima da je LGBT populacija jedna od najviše diskriminisanih u crnogorskom društvu (uz siromašne, Rome, OSI i žene žrtve porodičnog nasilja), jasno je da je potreban jači, sistemski i kontinuiarn odgovor prije svega države, u cilju obezbjeđivanja zagarantovanih ljudskih prava i sloboda pripadnika ove populacije.

U tom smislu, fizička i psihička sigurnost, sloboda izražavanja i udruživanja kao i mirnog okupljanja još traže odlučnu aktivnost na suzbijanju negativnih pojava, posebno stereotipa i predrasuda.

Zaštitnik je u godišnjem izvještaju o radu za 2015. godinu ocijenio da je nastavljen trend homofobije i nasilja prema članovima LGBT zajednice.

Kao ključna pozitivna promjena u crnogorskom društvu navedena je činjenica da se o problemima LGBT osoba više govori u javnosti, i da to - nakon dugog perioda - više nije tabu tema.

Kao pozitivno i pohvalno ocijenjeno je održavanje Parade ponosa u Podgorici, koja je protekla bez incidenata, ali uz pojačano prisustvo policije. Ali, kako i sama LGBT zajednica podvlači, nesmetano održavanje Parade ponosa jeste veoma važno, ali nije jedino i nije dovoljno.

Zaštitnik smatra da je potrebno kontinuirano raditi na suzbijanju predrasuda i diskriminatornih stavova, prije svega kod djece i mladih kroz obrazovni sistem i medije.

Zaštitnik ocjenjuje da još uvijek izostaje adekvatan odgovor kroz sveobuhvatno djelovanje u svim sektorima društva, na način kojim će se podići svijest i ukazati na nelogičnost uskraćivanja temeljnih prava nekoj ili nekim osobama samo zato što nisu iste seksualne orjentacije.

Pozivom na tolernciju i razumijevanje prema ovoj grupi Zaštitnik ukazuje na neodrživost bilo kojeg oblika mržnje i potrebu jačanja svijesti o ljudskim pravima i slobodama svake osobe u Crnoj Gori, bez obzira na bilo  koje lično svojstvo.

Me­đu­na­rod­ni dan bor­be pro­tiv ho­mo­fo­bi­je i tran­sfo­bi­je (IDA­HO) obilježava se 17. maja jer je Ge­ne­ral­na skup­šti­na Svjet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je 17. ma­ja 1990. go­di­ne ski­nu­la ho­mo­sek­su­al­nost sa li­ste men­tal­nih obo­lje­nja. 

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h