Reagovanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom slučaja u Mojkovcu

2016-05-20 11:51:05

Poslednji primjer vršnjačkog nasilja koji se desio u Mojkovcu ponovo aktuelizuje tu problematiku i opominje da kao sistem i društvo moramo više i odlučnije da joj se suprostavimo.

Posljedica sukoba dva učenika srednje škole u Mojkovcu su i tjelesne povrede jednog od njih, a upotreba noža dodatno dramatizuje taj događaj. Zaštitnik smatra da posljedice tog djela treba da alarmiraju sve nas kao pojedince i kao profesionalce koji rade sa djecom i za djecu, da nađemo efikasnije načine djelovanja na uzrok.

Nasilje među učenicima je ozbiljan problem, koji je prisutan i u crnogorskom društvu kroz različite oblike delikvantnog ponašanja (sjetimo se i nedavnih primjera u Bijelom Polju, Baru, Podgorici…).

Apelujemo na roditelje/staratelje djece koja pokazuju sklonost ka neprihvatljivom ponašanju da sa više pažnje prate njihovo odrastanje i da se ne ustručavaju da potraže profesionalnu pomoć, kada je to potrebno. Neophodno je podstaći roditelje/staratelje na partnersku saradnju sa obrazovnim ustanovama i servisima socijalne zaštite, u cilju zajedničke brige i vaspitavanja djeteta.

Zaštitnik je više puta  apelovao da je neophodno razviti preventivne mehanizme koji bi djecu usmjeravali na principe nenasilne komunikacije, a kroz školsku medijaciju omogućiti im da uz profesionalnog posrednika dođu do rešavanja nesuglasica i sukoba, u duhu tolerancije, demokretičnosti, prihvatanja različitosti i  poštovanja osnovnih ljudskih prava, bez izuzetka .

Nasilje je samo po sebi problem, a posebno otežavajuća okolnost je to što se dešava u okviru obrazovnih ustanova, u okruženju u kojem djeca provode najviše vremena  i koje bi za svako dijete trebalo da predstavlja bezbjednu sredinu koja će omogućiti potpun razvoj njegovih potencijala.

Nažalost, stiče se utisak da se prvi znaci neprimjerenog ponašanja  u određenom stepenu tolerišu i posmatraju kao prihvatljiv model, što nerijetko dovede do težih oblika nasilja među učenicima. Ovo upućuje da od nadležnih subjekata i roditelja/staratelja izostaju blagovremene i adekvatne mjere kao i koordinirana saradnja u cilju pružanja pomoći i podrške djetetu koje ispoljava neprihvatljive oblike ponašanja.

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h