Saopštenje povodom 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trafikinga

2016-07-29 12:54:05

Povodom 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća javnost da se tom pojavom na najdrastičnije načine višestruko ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode. 

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 30. jul je ustanovljen kao svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

S obzirom na činjenicu da se u sve složenijim i organizovanijim kriminalnim krugovima javljaju novi modeli izvršenja krivičnih djela, tako se i trgovina ljudima sprovedi na sve brutalniji način  i sa sve težim posljednicama po žrtve. Trgovina ljudima, kao ozbiljan i rasprostranjen globalni problem, ne zaobilazi ni Crnu Goru, a s obzirom na samu prirodu tog djela i teške posljedice koje sa sobom nosi, relativno mali broj procesuiranih slučajeva žrtava trafikinga nikada ne može i ne smije biti razlog da se pasivizira odnos nadležnih prema toj temi.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, u Crnoj Gori je u proteklih deset godina registrovano 38 žrtava tog krivičnog djela, među kojima je bilo devet maloljetnika. U tom periodu zbog tr­go­vi­ne lju­di­ma tu­ži­la­štvo je po­di­glo 20 op­tu­žni­ca pro­tiv 59 li­ca, dok su pred su­do­vi­ma osu­đe­na 34 tr­gov­ca bi­je­lim ro­bljem. Žrtve su dolazile iz Ukrajine, Bangladeša, Srbije, Bosne i dr.   [1]

Zaštitnik upozorava da brojke ne smiju da zavaraju i navedu na zaključak da se ne radi o velikom i prisutnom problemu. Naprotiv, one su pokazatelj da država mora da uloži dodatan trud i angažman kako bi se efikasno borilia sa trafikingom. Važno je ukazati da relativno mali broj registrovanih žrtava nije mjerilo rasprostranjenosti ovog problema, koji često karakterišu sive brojke neprijavljenih i neotkrivenih slučajeva.

Iako je na ovom polju ostvaren određeni napredak,  posebno u dijelu poboljšanja zakonodavstva, smatramo da ima još prostora za unaprjeđenje, kako u otkrivanju žrtava i počinilaca, a naročito u prevenciji. S tim u vezi Zaštitnik pozdravlja iskazanu namjeru nadležnih da se u narednom periodu fokus antitrafiking djelovanja što više usmjeri na lokalni nivo. U tom pravcu ovo pitanje svakako iziskuje i jačanje multisektorskog pristupa, kao i snaženje regionalne i šire međunarodne saradnje.

Smanjenje broja žrtava trgovine ljudima podrazumijeva njihovu identifikaciju i pomoć da izađu iz situacija u kojima ih eksploatišu. Ostvarivanje tog cilja podrazumijeva: pomoć žrtvama, uključujući i dugoročnu pomoć u reintegraciji kao i rješavanje uzroka, odnosno pretvaranje trgovine ljudima u neprofitabilan posao[2].

Ukazujemo da su zbog turističke sezone u  ljetnjim mjesecima  posebno izražene pojave ekonomske i seksualne eksploatacije (prosjačenje, prostitucija), što predstavlja pojačan rizik da osobe postanu i žrtve trgovine ljudima.

S tim u vezi posebno je zabrinjavajuće stanje u vezi sa zloupotrebom djece, što je naročito vidljivo kada je u pitanju prosjačenje.  Takođe, u Crnoj Gori još ne postoji jedinstvena baza podataka, odnosno centralna evidencija djece koja se radno zloupotrebljavaju, odnosno bave prosjačenjem. Na ovaj problem smo više puta ukazivali i davali preporuke nadležnima za unapređenje stanja u oblasti zaštite ove kategorije djece. Podsjećamo da je na nedostatke koji postoje u sistemu prevencije i zaštite djece od različitih vrsti zloupotrebe i iskorišćavanja, Zaštitnik ukazao preporukama koje su navedene u posebnim izvještajima: „Dječije prosjačenje u Crnoj Gori“, „Seksualno iskorišćavanje djece“ i „Zloupotreba djece putem interneta“.

Osim toga, u želji da damo konkretan i aktivan doprinos u borbi protiv trafikinka, Institucija sprovodi više aktivnosti, od kojih izdvajamo-članstvo u radnoj grupe za praćenje implementacije Startegije za borbu protiv trgovine ljudima, izvještavanje Ekspertske grupe za suzbijanje trgovine ljudima (GRETA), učešće u organizaciji okruglih stolova u lokalnim samoupravama, kao i sprovođenje  kreativno-edukativnih radionica, fokus grupa i tribina sa djecom  o ovoj temi.

 

 

 

                                                     

 



[1]Direktor Vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama u razgovoru za Dan saopštio da su zbog trgovine ljudima osuđena 34 lica-I policajci uključeni u trafiking”, Dnevni list Dan 25. 07. 2016. godine

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=557160&datum=2016-07-25&naslov=I%20policajciuklju%E8eni%20utrafiking

 

[2] Trgovina ljudskim bićima na Zapadnom Balkanu, Međunarodna organizacija za migracije 2014

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h