Saopštenje povodom teksta objavljenog u dnevnim novinama "Dan"

2016-08-07 09:09:46

Povodom navoda objavljenih u tekstu “Ombudsman ćuti na diskriminaciju novinarke” (Dnevne novine “Dan” 06. 08. 2016. godine; Podgoricom II strana), Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore uputio je pismo redakciji pomenutog medija, zamjeniku glavnog i odgovornog urednika Nikoli Markoviću i novinarki Nataši Spaić.

 

REDAKCIJI DNEVNIH NOVINA „DAN“

-ZA­MJE­NIKU GLAV­NOG I OD­GO­VOR­NOG URED­NI­KA, GOSPODINU NIKOLI MARKOVIĆU-

NOVINARKI, GOSPOĐI NATAŠI SPAIĆ

 

Poštovani,

 

Povodom navoda objavljenih u tekstu “Ombudsman ćuti na diskriminaciju novinarke” (Dnevne novine “Dan” 06. 08. 2016. godine; Podgoricom II strana), Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore obavještava Vas da do danas nismo imali saznanja o predmetnom događaju.

Pod pretpostavkom da su informacije tačno prenešene i da je došlo do “uvrede žene na radnom zadatku”, Zaštinik ovim putem, iako sa zakašnjenjem, osuđuje takvo  ponašanje i poručuje da nema i ne može biti relativizacije u odnosu prema takvim događajima.

Zaštitnik podsjeća da je i ranije, više puta javno osuđivao događaje u kojima su mete napada i/ili uvreda i diskriminacije bile novinarke, kao i predstavnice cvilnog sektora ali i žene uopšte. Naše reakcije nisu ni tada ni sada bile uslovljene pripadnošću/članstvom subjekata bilo kojoj medijskoj kući, organizaciji, partiji i slično.

S tim u vezi, podsjećamo da smo upućivali apele da se  mora poštovati pravo na slobodu izražavanja, dostojanstvo novinara, te integritet izvještača i medijskih kuća. Reagujući već na incident kada je meta uvreda bila osoba ženskog pola na radnom zadatku i tada smo ukazali da je potrebno podsticati obavezu aktivnog djelovanja u sprječavanju takvih pojava. Na žalost i pored svih apela i upozorenja, u posljednje vrijeme nisu rijetki slučajevi moralne diskreditacije žena iz crnogorskih medija i u crnogorskim medijima.

Zato i ovom prilikom šaljemo poruku snažne osude svakog ponižavanja, omalovažavanja, uvreda, diskriminacija i neosnovanih relativizovanja profesionalnih i moralnih vrijednosti žena. Imajući u vidu da je u ovom slučaju u pitanju novinarka, Zaštitnik ponavlja svoj stav o važnosti preduzimanja svih mjera i radnji u cilju podizanju demokratskih standarda, u smislu omogućavanja novinarima da svoj posao rade u bezbjednim i dostojanstvenim uslovima jer su sloboda medija i sloboda izražavanja preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik očekuje da će rukovodstvo Glavnog grada u skladu sa svojim ovlašćenjima ispitati okolnosti ovog događaja i preduzeti sve adekvatne mjere.

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h