Zaštitnik osudio prijetnje novinaru dnevnog lista Vijesti

2016-10-19 11:22:14

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje prijetnje novinaru dnevnog lista Vijesti, Siniši Lukoviću, koje su u direktnoj vezi sa njegovim radnim zadatkom – izvještavanjem o izbornima u Tivtu. Zaštitnika zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara zbog njihovog profesionalnog angažmana, a u ovom slučaju posebno jer su prijetnje izrečene pred članovima porodice, prije svega maloljetne djece.

Podsjećamo i na pozitivnu obavezu države da spriječi akte i radnje kojima se zadire u privatni život, narušava integritet porodica i porodičnog doma, ali i uznemiravaju građani samo zbog njihove javne profilacije. Kao što smo više puta ukazivali u sličnim slučajevima i sada ponavljamo da se mora poštovati pravo na slobodu izražavanja, dostojanstvo novinara, te integritet izvještača i medijskih kuća.

Bez namjere da prejudicira konačnu odluku u postupku pokrenutom u konkretnom slučaju, Zaštitnik naglašava da je bilo koji oblik pritisaka na slobodu izražavanja nedozvoljen, nezakonit i u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti. Taj princip dužan je sprovoditi svaki državni organ i postupati u skladu sa ovlašćenjima kako do ovakvih i sličnih sitacija ne bi dolazilo, a i da bi vinovnici u zakonom propisanoj procedure bili procesuirani i sankcionisani kaznom koja osim represivnog ima i odvraćajući karakter.

Zaštitnik naglašava zadatak svakog demokratskog društva da obezbijedi slobodan protok informacija, kao preduslova za ostvarivanje svih ljudskih prava i obezbjeđivanje vladavine prava, u svim njenim elementima. Pozivamo javnost Crne Gore da uvijek podigne glas protiv ovakvih pojava, a nadležne državne organe da ih sa dužnom pažnjom prate i blagovremeno i adekvatno sankcionišu.

 

                                                                                                                                                  Institucija Zaštitnika ljudskih prava

                                                                                                                                                               i sloboda Crne Gore 

Institucija 26.04.2024
NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE NEZAVISNOG MONITORING MEHANIZMA

Podgorica – Osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju još uvijek se nalaze u nepovoljnom i nejednakom položaju u svim ključnim oblastima života, a Nezavisni monitoring ...

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h