×
 

Sa više senzibiliteta izvještavati o slučaju zlostavljanja učenice

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore prati postupanje nadležnih državnih organa povodom slučaja zlostavljanja učenice u jednoj crnogorskoj opštini na sjeveru države, koji je uznemirio crnogorsku javnost.

Ovom prilikom apelujemo na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o ovom događaju, imajući u vidu osjetljivost teme i činjenicu da se zbog relativno malih društvenih sredina, dodatno mora voditi računa u cilju zaštite privatnosti i dostojanstva žrtve. U konkretnom slučaju, objavljivanjem imena škole i razreda već se stvorilo dovoljno prostora da se naruši sfera privatnosti.

Podsjećamo da Konvencija o pravima djeteta UN-a obavezuje da informacije koje se plasiraju javnosti, bez obzira na njihovu važnost i/ili senzacionalističku prirodu, ne smiju na bilo koji način biti na štetu prava djeteta.

Takođe, podsjećamo da je zbog navedenih okolnosti o ovakvim dešavanjima poželjno izvještavati sa stanovišta događaja kao negativne društvene pojave, izbjegavajući detalje i opise konkretne situacije.

Ovaj uznemirujući primjer vršnjačkog nasilja, u kom su i žrtva i počinioci maloljetnici, ponovo aktuelizuje ovu problmatiku i ukazuje da kao sistem i društvo moramo odlučnije i efikasnije da joj odgovorimo, iako je u stalnom fokusu pažnje nadležnih.