Reagovanje povodom slučajeva vršnjačkog nasilja

2016-10-27 14:02:13

 

Povodom medijskih navoda o više fizičkih obračuna djece i mladih koji su se ovih dana dogodili u Podgorici, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava zabrinutost, kako zbog samih događaja tako i zbog činjenice da okruženje nije adekvatno reagovalo da nasilje spriječi, već su snimanjem i daljom distribucijom tih sadržaja pojedici doprinijeli njegovoj promociji.

Zaštitnik je više puta apelovao, preporučivao, ukazivao nadležnim službama i organima na prisutnost nasilja među mladima i opasnosti koje takvo ponašanje nosi sa sobom, kao i na posledice koje ostavlja na dijete, mladog čovjeka i društvo u cjelini. Međutim, i pored preduzimanja određenih radnji i mjera od strane nadležnih organa i službi stiče se utisak da stojimo u mjestu i da je neophodna snažnija, koordinisana, sistemska akcija društva u cjelini, kako bi se djeci obezbijedilo odrastanje u duhu principa nenasilne komunikacije i poštovanja garantovanih prava. Prije svega, posebno naglašavamo ulogu roditelja i porodičnog okruženja i neophodnost njihove saradnje sa nadležnim institucijama i službama, kako bi se djelotvornije uticalo na prevenciju svih oblika nasilja.

Takođe, Zaštitik smatra da adekvatnog odgovora na vršnjačko nasilje ne može biti bez uključivanja stručnih saradnika i to socijalnog radnika, koji je spona između škole i porodice, psihologa i specijalnog pedagoga, koji će preduzimati preventivne mjere i tretirati ponašanje djece kako ne bi došlo do nasilnih situacija. Podsjećamo i na stav Zaštitnika da usko specijalizovani stručnjaci treba da budu kontinuirano uključeni u praćenje ponašanja djece, prepoznavanje djece u riziku i preventivno djelovanje, a ne kroz angažovanje od slučaja do slučaja. Takođe je neophodno i konstituisanje tima za zaštitu djece od nasilja u svakoj školi, kako bi se na problem odgovorilo na adekvatan i konstruktivan način, kao i uspostavljanje adekvatnog mehanizma kontrole nad sprovođenjem propisanih preventivnih mjera u vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Najnoviji slučajevi, osim što su ukazali na vršnjačko nasilje kao krajnje neprihvatljiv način rješvanja problema i komunikacije, ponovo su podsjetili i na sve prisutniji problem- zloupotrebe Interneta u svrhu širenja i promocije nasilja. Neposredan rad sa djecom kao i rezultati ranijeg istraživanja Zaštitnika “Zloupotreba djece putem interneta”, pokazali su da djeca prema nasilnoj komunikaciji među sobom a i prema/sa odraslima imaju visok stepen tolerancije i doživljavaju je kao normalnu, da u odnosu sa odraslima ne prepoznaju verbalno nasilje, psihičko zlostavljanje i omalovažavajući odnos u svakom konkretnom slučaju, a i kada imaju problem i prepoznaju nasilje - nisu hrabri da to nekome prijave.

Zaštitnik i ovog puta poziva nadležne organe da koordinisanim postupanjem ulože napore kako bi se djeci i mladima obezbijedilo bezbjedno okruženje u skladu sa garantovanim pravima i slobodama. 

 Zaštita i prevencija  26.04.2024
Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Prostorije OB Budva i dalje ne zadovoljavaju standarde

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture /NPM/ tokom nenajavljenog monitoringa u Odjeljenju bezbjednosti Budva zatekao je tri lica lišena slobode, koji nisu imali pritužbi na tretman služben...

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h